Čo nesmie chýbať v tvojom šatníku? Opýtali sme sa 14 tanečníkov

Ak by si dostal 5 sekúnd na vymenovanie toho, čo klasickému tanečníkovi nesmie v jeho šatníku chýbať, určite by ti ako prvé napadli cvičky, špice, dres, či tutu sukňa. V tomto by sme s tebou jednoznačne súhlasili. V prípade, že by si ale dostal viac času na vymenovanie všetkého potrebného, bolo by tam skutočne všetko?

Mnohí dnešní tanečníci si uvedomujú rozdiel medzi svojou vizážou na javisku a na tréningu. Tanečný tréning nie je taký striktný v obliekaní, ako samotné predstavenie alebo súťaž, ale stále sa v ňom očakáva istý rešpekt a etiketa. Koniec koncov, balet je taká forma umenia, ktorá bola prvotne predvádzaná na kráľovskom dvore.

Takže ak tancujeme profesionálne, alebo len tak pre zábavu, je dobré prehodnotiť niektoré základné kúsky, ktoré by nemali v šatníku tanečníka baletu chýbať. A to nielen z úcty pre tento druh umenia, ale aj preto, že väčšina kúskov zohráva svoju špecifickú a dôležitú funkciu.

Minulý rok sme pre teba v článku ,,Bez čoho sa baletka počas roka nezaobíde''  spísali niekoľko základných vecí, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho tanečníka klasického tanca a preto sme sa tento rok rozhodli pre iný formát. Oslovili sme niekoľko slovenských tanečníkov a tanečníc a opýtali sme sa ich, bez čoho by sa na tréningu nezaobišli a čo patrí do ich základnej tanečnej výbavy.


Ich odpovede sa v mnohom zhodovali a preto sme tieto tanečné potreby roztriedili do niekoľkých kategórií. Niektoré odporúčania tanečníkov sme však nechali nezaradené pre ich originalitu a tie ti prinášame v závere článku.

Kto zo slovenských tanečníkov nám poskytol svoje odpovede zistíš počas čítania článku.


Tanečná obuv

Každý opýtaný tanečník dal na prvé miesto kvalitnú tanečnú obuv a to podľa príslušného tanečného štýlu. Veď nie je predsa topánka ako topánka. Dievčatá nám najčastejšie spomenuli špičky a cvičky v dvoch základných farbách (rúžová a telová) ako povinnú tréningovú výbavu, takisto zatepľovacie booties, charakterovú obuv, jazzové topánky a pohodlné tenisky.

Tanečná obuv je jedna z cenovo najnáročnejších tanečných potrieb, ktorá takisto podlieha najväčšiemu opotrebeniu. Aj preto sme prednedávnom spísali užitočný článok o tom, ako sa starať o tanečné topánky, ktorý sa venujel starostlivosti o tanečné topánky a našiel si obľubu u stoviek tanečníkov. Ak si sa k nemu nedostal, určite sa naňho choď pozrieť, pomôže ti ušetriť ročne desiatky eur na tanečných topánkach.

Tanečnú obuv každého druhu, s prepracovanými číselníkmi a veľkostnými tabuľkami nájdeš na našich stránkach v sekcii Tanečná obuv  Už si len vyfiltrovat tanečný štýl a vybrať si konkrétny model.


Kristína Slováková


Základné oblečenie

Tanečníci zdôraznili, že kľúčová je pre nich pohodlnosť a čistota, pri rozcvičke teplejšie a voľnejšie oblečenie, avšak počas samotného klasického tréningu sa cítia najlepšie v kvalitnom baletnom drese, trikote a sukničke.

Keďže mnohí sa stretli už so zraneniami, odporúčajú nepodceniť oblečenie na zahriatie a to štucne, warmers, svetríky a tepláky. Ak je viacero tréningov denne tvojou súčasťou, určite potrebuješ mať po ruke viac kusov z jedného druhu oblečenia. Vyhneš sa tak nepríjemnému pocitu, keď príde na rad tanec s partnerom, ale hlavne predchádzaš prechladnutiu, ak sa prezlečieš po tréningu do suchého a čistého oblečenia.

Niektoré kusy oblečenia sa neprepotia tak, ako iné a takým kusom je napríklad suknička. Ak si finančne obmedzení, najvýhodnejšie je pre teba zakúpiť sukničku, ktorá je neutrálna a svojou farbou sa tak hodí k viacerým dresom.

Ponúkame ti priame odkazy na tieto tanečné potreby: dresy , štucne na zahriatie , tepláky , sukničky


Matilda Poláková


Vybavenie na vlasy

Nezabúdaj, že vlasy sú rovnocenným doplnkom každej profesionálnej tanečnice. Nielenže uhladzujú tvoj celkový vzhľad, ale vypnuté vlasy ti zároveň predlžujú šiju, zvýrazňujú tvoj výraz tváre a zjednocujú ladné pohyby hlavy so zvyškom tela.

Len jeden vytŕčajúci prameň vlasov, môže narušiť celkovú tvoju vizáž a zaradiť ťa na úroveň druhotriedneho tanečníka. Hoci si vlasy vyžadujú samostatnú pozornosť a ich vypnutie niečo trvá, tento čas môžeš kvalitne využiť na pokec so spolužiačkami, či kolegyňami, alebo si vlasy môžete vyčesávať navzájom. Takto si vytvoríte priestor pre dievčenský rozhovor a chvíľku pre seba, ktorú ti nik nevezme.

Pre dokonalo zopnuté vlasy budeš potrebovať vlásenky, gumičky, kefu, hrebeň, sieťku na vlasy a lak. Ak chceš nájsť všetko na jednom mieste, odporúčame ti navštíviť našu kategóriu značkových pomôcok na vlasy


Peter Andel


Šijacia súprava

Set šijacích potrieb už nejednému tanečníkovi zachránil krk pred vystúpením, skúškami alebo tréningom. Či už si potrebuješ našiť novú stuhu na špičky, alebo si zašiť dieru na kostýme, nebodaj očko na pančuchách, vždy je potrebné mať po ruke ihlu, niť, nožnice a stuhu. Nespoliehaj sa na to, že túto súpravu určite bude mať niekto iný a maj vždy svoju vlastnú po ruke.

V našej ponuke nájdeš takýto praktický mini set od Bloch so všetkým, čo ťa zachráni pred tanečnou katastrofou.


Nina Fukasová


Zdravotnícke pomôcky

Znie to až neuveriteľne, že za tak ladnými pohybmi, ktoré na javisku vídame, sa môže skrývať bolesť kolena, krvavé prsty na nohách, opuchy alebo otlaky. Tanec je doslova vrcholový šport a preto naši opýtaní tanečníci definitívne zaradili zdravotnícke pomôcky medzi povinnú výbavu každého tanečníka. Spomenuli hlavne obväzy, ľad v spreji, chladivú masť, kolenačky, náplaste a dezinfekčný prostriedok.

U nás v obchode okrem kolenačiek  nájdeš zdravotnícke pomôcky v samostatnej kategórii Zdravie, výživa. Aby si predišiel niektorým zraneniam ako sú otlaky, určite ti odporúčame silikónové výplne do špičiek a návleky na prsty


Richard Adamek


Taška a obal na kostým

Vidíš, že tých pomôcok je naozaj veľa a každá z nich zohráva svoju dôležitú úlohu v kvalitnom tréningovom procese alebo počas predstavenia. Ak nechceš chodiť na tréningy obvešaný ako vianočný stromček, potrebuješ priestornú tašku, kde sa všetko zmestí a bude mať svoje miesto.

Tak ako tanečníci, ktorých sme vyspovedali pre obsah tohto článku, ani ty nepodceňuj tašku, ktorá má dostatok priehradok na to, aby si mal svoje potreby rozdelené do jednotlivých sekcií. Nechceš predsa v krátkom čase medzi tréningami hľadať všetko potrebné a ďalšou výhodou napríklad takejto multipriestorovej tašky od Bloch je aj to, že vieš oddeliť spotené/mokré veci, od čistých/suchých.

Jednou z hlavných vecí, ktoré si potrebuješ pred tanečným predstavením pripraviť je kostým. Na ten ti odporúčame samostatný obal s vešiakom, ktorý ho ochráni pred zašpinením a pokrčením. Capezio cestovný obal má dokonca k dispozícii aj vrecká na špičky, piškoty, dres, či iné potreby.

Samostatnú pozornosť si vyžaduje starostlivosť o tutu sukničku, ktorá si potrebuje zachovať svoj tvar, na ňu by sme ti takisto odporučili vhodný obal, ako je napríklad tento od Sansha


Tamara Čertíková


Niečo extra navyše

Nakoniec by sme chceli spomenúť zopár drobností, ktoré však zohrávajú veľkú rolu v živote tanečníka. Keďže tieto návrhy sa neopakovali pravidelne u každého opýtaného tanečníka tak ako predošlé odpovede, spomenieme aj autora, ktorý na túto pomôcku nezabudol a kládol na ňu špeciálny dôraz.


Denisa Richtaríková


BONUSY

  • Filipovi Mancovi nesmú počas prípravy na tanečný výkon chýbať slúchadlá s dobrou hudbou, ktorá ho inšpiruje, namotivuje, zrelaxuje a psychicky pripraví. Takisto vyzdvihol aj valec na chrbát a gumu na rozťahovanie, ktorú nájdeš aj u nás od značky Sansha
  • Richard Adámek si zas nevie predstaviť kvalitný tréning bez dezodorantu, ktorý odporúča každému tanečníkovi aj tanečníčke. Tomuto absolútne rozumieme, keďže práve muži sú tí ktorí zdvíhajú dievčatá a sú s nimi v blízkom kontakte.
  • Denisa Richtáriková nezabudla ani na silový tréning a k jej povinnej výbave patria aj závažia na nohy a ruky, ktoré ti veľmi odporúčame. 
  • Kristínu Slováková, ktorá nás svojou odpoveďou na článok ohromila. Podľa nej totiž vo výbave každého tanečníka nesmie chýbať úsmev a úprimná radosť z tanca, ktorú cítiť na diaľku.

Vanesa Bublová


Veríme, že sme ti priniesli užitočné tipy na základné potreby pre každého tanečníka a tým ti aj uľahčili nákup pred začiatkom nového školského roka. V mene celého tímu Dancemaster by som chcel poďakovať týmto úžasným tanečníkom, ktorí nám priniesli svoje tipy, na základe ktorých tento článok aj vznikol. Ďakujeme Vám!

Simona Danková


Erika Švecová

Viki Kozáková

Liliana Szabová

Najnovšie produkty

Video

Instagram