Ako sa starať o tanečné topánky a predĺžiť ich životnosť

Starať sa o svoje tanečné topánky je jedna zo základných podmienok k tomu, aby ste mohli tancovať. Veď čo iné, ako zdravie a zdravé nohy sú tým, čo k tancovaniu najviac potrebujete?

Len si to predstavte: 6 kostí, 33 kĺbov, 107 väzob, 19 svalov a šliach a 145 000 potných žliaz v každej nohe. Ešte sa čudujete, prečo je dôležité mať dobrú obuv, o ktorú sa pravidelne staráte? Jedna jediná topánka toto všetko chráni. Myslite na to najbližšie, ak si ju budete obúvať.

ŽIVOTNOSŤ TOPÁNKY JE DÔLEŽITÁ

Mnohí sa čudujú, prečo sú kvalitné tanečné topánky tak drahé. Nooo, ako sa to vezme. Prevažná časť kvalitných baletných topánok sú vyrábaná ručne, zo silných a spoľahlivých materiálov. Napriek tomu, že každý tancuje na inej tanečnej úrovni, niekto tancuje každý deň a niekto stojí na špičkách len párkrat za mesiac, životnosť topánky máte v rukách aj tak nakoniec vy sami.

Tak sa poďme spoločne pozrieť na to, ako ju predĺžiť a naučme sa ako ich opravovať, čistiť a skladovať.


TIP # 1: VYSUŠTE SVOJU OBUV

Asi najzákladnejším problémom je vlhkosť, ktorá ničí vlákna, spoje, lepidlá a celkový materiál topánky, čo spôsobuje jej postupný rozklad. Keďže prevažnú časť dňa máte topánky na nohe, prirodzená vlhkosť z nohy je presiaknutá topánkou. Dbajte teda na to, aby ste vždy, ak je to možné, dali topánke príležitosť sa vysušiť. POZOR! Nie na radiátore.

TIP # 2: TOPÁNKU SI DOBRE UPEVNITE

Vždy sa ubezpečte, aby ste mali topánku pevne na nohách. Dôkladná fixácia a zaviazanie topánky pôsobí odolnejšie voči lámavosti a namáhaniu smerom na topánku. Zabijete tak dve muchy jednou ranou, pretože na jednej strane šetrite opotrebovanie obuvi a zároveň eliminujete nebezpečenstvo poranenia chodidla.


TIP # 3: MEŇTE OBUV

Odporúčame tanečníkom zvoliť používanie minimálne dvoch párov topánok pre jeden tanečný štýl. Tanečník má tak možnosť si topánky medzi hodinami vymeniť a zatiaľ, čo jeden pár topánok sa zotavuje-vysúša, s druhým párom pracujete. V konečnom dôsledku vás to vyjde lacnejšie, pretože opotrebovanie a čas sa prenesie na dva páry obuvi. Prax ukázala, že tanečník spotrebuje týmto spôsobom ročne menej topánok ako v prípade, že pracuje len s jedným párom.

TIP # 4: PRISPÔSOBOVANIE OBUVI

Tanečníci robia častú chybu a to najmä v prípade baletných špíc, že svoju obuv nasilu lámu, klepú po nej nekontrolovane kladivom alebo búchajú s topánkou po iných predmetoch. Snažia sa tak topánku prispôsobiť a myslia si, že toto je spôsob. Odporúčame ísť na to veľmi jemne. Topánka musí splynúť s vašou nohou prirodzeným spôsobom počas tréningu. Výrazne sa násilím a zlou manipuláciou kráti živostnosť.


Ochranné, zdravotné a čistiace pomôcky nájdete v ponuke našich doplnkov


TIP # 5: PRENÁŠANIE TOPÁNOK

Zvyčajne to tak býva, že po kúpe si tanečník svoje topánky hýčka, starostlivo ich prenáša a odkladá. Akonáhle ten ‘’nový’’ stav prejde, na topánky sa zabúda a už sa k nim chováme, ako keby to bola len nejaká handra. Dbajte o nich celý čas, prenášajte a ukladajte ich bezpečne. Noste ich mimo ďalšej obuvi, aby vám nenapáchli a uvidíte ako týmto predĺžite ich životnosť.


TIP č. 6: ČISTENIE A OPRAVA OBUVI

V prípade, že sa vám topánky zašpinia alebo poškodia, používajte len také čistiace prostriedky a materiál na opravu, ktorý odporúčajú odborníci a ktorý je vhodný pre ten typ danej topánky. Ak sa rozhodnete pre iné riešenie, verte, že tým urobíte len viac škody ako osohu. Nikdy tanečné topánky, baletné špice alebo tanečné cvičky nedávajte prať do práčky, stratia tvar a materiál bude okamžite poškodený.

TIP č. 7: NAKUPUJTE U ODBORNÍKOV

Dôverujte overeným predajcom a verte, že nie kazdý predajca chce na vás len zarobiť. Existujú aj takí, pre ktorých je tanec rovnakou vášňou, ako pre vás a práve tí majú úprimný záujem vám pomôcť a poradiť to najlepšie riešenie pre vašu nohu.


Ak by ste mali akékoľvek otázky alebo potrebujete pomôcť vybrať správny typ obuvi prečítajte si náš článok o tom Čo rozhoduje pri výbere baletnej špice

... alebo nás priamo kontaktujte, sme tu stále pre vás :) 

Najnovšie produkty

Video

Instagram