Čo rozhoduje pri výbere baletných špíc

Výber správnej baletnej špičky je jedenou  z najťažších úloh každej tanečnice, baletky. Ak špice dobre nesedia môže sa radosť z tréningu premeniť na nočnú moru. Prinášame vám zopár základných rád ako si vybrať tie správne baletné špičky.  

Aký typ nohy máte?

  • Grécky typ – chodidlo s druhým najdlhším prstom
  • Egyptský typ – veľký prst na nohe je najdlhší
  • Štvorcový typ – rovnaká dĺžka veľkého prstu a aj ostatných prstov 


Kedy sú špice správne vybrané?

  1. Ak sú správne dlhé
  2. Ak je box správne veľký
  3. Ak je päta správne vysoká
  4. Ak je výstuž (shank) správne silná
  5. Ak plocha špičky (platform) poskytuje stabilitu

1. Ak sú správne dlhé : 

  • nesmiete mať pokrčené prsty (ani v plié)
  • nesmie vás špička tlačiť – prsty sa dotýkajú vpredu špičky, ale netlačia
  • nesmie byť špička priveľká – ak prsty nie sú v kontakte so špičkou, nie je to správne

 Pokiaľ nosíte do špice výplň, je dobré skúšať obuv rovno s výplňou, ktorú budete nosiť.


 

2.  Ak je box správne veľký

  • nesmiete mať pokrčené prsty, mali by byť stále vystreté. Pre plochú nohu, voľte box v tvare elipsy – sploštený, pre vysoký priehlavok je vhodnejší kruhový tvar.
  • nesmiete v špičke skĺzať - vtedy je box priveľký
  • boky boxu kopírujú vašu nohu, nemali by ste vidieť žiadny skok na boku špičky za ukončením boxu
  • šírku boxu volíme aj od veľkosti prstov. Ak je prvý prst najväčší a ostatné prsty sa zmenšujú, alebo prvé dva prsty rovnaké alebo ak máte všetky prsty rovnako dlhé v jednej rovine, volí sa box pdľa rôznych typov.
  • zanečniciam, baletkám s druhým prstom dlhším doporučujeme používať špeciálne výplne na veľký prst, aby zabránili bolestivému otlačeniu druhého, vyššieho prstu. V tomto prípade je výber špíc asi najzložitejší.  
  • výšku boxu musí dostatočne chrániť a prekrývať kĺb veľkého prstu

 

3. Ak je päta správne vysoká

Dôležitou je aj výška päty: kedy je výška päty vyhovujúca? Postavte sa do demi plié....
Päta sa v demi plié nevyzúva. Ak áno, je treba zvoliť vyššiu pätu. Malé odchýlky vyrovnáte našitím gumičky na prichytenie päty, aby neskĺzala.

4. Ak je výstuž (shank) dostatočne silná

Berieme ohľad samozrejme aj na tvrdosť stielky, výstuže.Kedy je výstuž (shank) dostatočne silná – keď sa v špičke postavíte....
Shank musí byť dostatočne silný ale nie príliš. Musí vám byť oporou, ale nesmie robiť problém napnúť priehlavok keď stojíme na špičke


Pre začiatočníkov doporučujeme jemnejšiu stielku, aby sa správne naučili prechádzať z demi pointu do pointu. Akonáhle si osvoja správnu techniku, tvrdosť stielky sa prispôsobuje potrebám tanečnice. 

5. Ak plocha špičky (platform) poskytuje stabilitu

Dôležitá je aj plocha špice - musí vám zabezpečiť dostatočnú oporu pri postavení na point. Niektorí výrobcovia ponúkajú špice upravené tak, že plocha je prešitá kožou, aby dlhšie vydržala. Prípadne je možné dokúpiť si kožené pásiky a nalepiť ich na satén. Alebo existujú špice, ktoré majú ručne obšitú plochu špice bavlnou a zabezpečujú tak tanečnici dlhšiu výdrž, lepší pocit.










Na záver

Výber správnej špice je možno pre niektoré tanečnice dlhodobejší proces. Asi pri prvom nákupe je dobré naozaj venovať tomuto výberu pozornosť a poradiť sa s tanečným pedagógom a s predajcom. Dôležítý je aj individuálny pocit baletky.Stáva sa samozrejme, a je to úplne bežné, že tanečnice vystriedajú  niekoľko typov, niekoľko výrobcov, pokiaľ nájdu tie pravé. Tomu sa nevyhneme. 

Výber tej pravej špice je dôležitý hneď od prvého okamihu, kedy začnete na špičkách stáť. Hodiny klasického tanca dajú zabrať. Je veľmi dôležité, aby vám špice v tejto drine napomáhali, aby ste skrz ne našli krásu klasického tanca. Špice nemajú slúžiť k tomu, aby vás balet iba trápil a bolel :-).  

 
  

Najnovšie produkty

Video

Instagram