Zo života tanečníka medzi 4 stenami. Ako zostať voľný?

Tanečníci zrazu stratili luxus vzdelania a javiska, kde sa mohli posúvať vpred a lietať vzduchom miestností a divadiel. Umelci však nemôžu zostať nečinní, a tak hľadajú spôsoby ako byť aktívny.

Ibaže ja mám doma rozvíjajúceho sa umelca. Malú 9 ročnú mažoretku, ktorá sa tejto aktivite venuje od 3 rokov. Mamky a ockovia, sústredíme sa na učenie, varenie a na home office a nezostáva nám čas na vedľajšiu aktivitu nášho malého tanečníka.

Zastavte

Zistila som, že keď do našej rutiny učenia, varenia a upratovania vnesiem aspoň kúsok jej obľúbenej činnosti, prinesiem zároveň aj inú, vedelšiu, krajšiu atmosféru. Zvolnila som a jej vrátila radosť z cvičenia. Som hrdá keď ju vidím a sama sa učím a vidím ako na tréningoch cvičia. Trávi hodiny pri domácich úlohách, počítači, zhrbená, nohy visia vo vzduchu, a tak je potrebné telíčko aj trošku ponaťahovať pred samotným cvičením zostáv. A viete čo? Pridám sa, síce nevysedávam, ale nie som stále na nohách a taký menší tréning s dcérkou nám prinesie uvoľnenie a smiech. Ako bývalá tančečnica, ukážem vám cvičenia, ktoré sú vhodné pre deti, rodičov alebo aj väčších tanečníkov na doma.

Predstavujem vám moju dcéru, Isabelu. Ahoj!


A ide sa na prvý cvik.


1. Pretiahnutie stehenných svalov


Tieto svaly sa tiahnu od bedra až dole ku kolenám. Často bývajú bolestivé, stuhnuté alebo sa pri ich naťahovaní cítite nepohodlne z večného sedenia alebo z opakujúcich sa cvikov.


Ľahnite si na chrbát a pokrčte kolená. Položte kolená na jednu stranu a vrchnú nohu vystrite. Hlavu otočne opačným smerom. Trup a ramená zostávajú na mieste. Takto napočítajte dvakrát do 30 a vymente stranu.



2. Napínač bočného stehenného svalu


Znie to ako kapitola v detskej knížke, ale ide o sval na ľudskom tele, funguje ako vnútorný rotátor bedra. Pri tomto cvičení položte kotník na druhé koleno a pomaly položte na zem, následne nohy vymeňte.




3. Natiahnutie lýtok


Vaše lýtka tvoria dva hlavné svaly, dvojhlaý lýtkový a hlbšie  uložený šikmý sval lýtkový. Oba tieto svaly väčšinou pracujú nadčas so všetkými skokmi, rotáciami a našlapovaním v tanečnom svete. Že sme ale doma neznamená, že na tieto svaly zabudneme, a tak pre ľahčí návrat na tanečný parket precvičujeme vďaka tomuto cviku.


Začnite s tým, že urobíte krok vpred. Uistite sa, že zadné chodidlo nie je vytočené von. Pätu drže na zemi, pridržte sa tyče, stolu alebo radiátora, pokiaľ strácate rovnováhu. Ak chcete naťahovať sval, prenášajte váhu na zadnú nohu a späť na prednú. Pritom počítajte do 30.



Počujem "au"?


4. Natiahnutie veľkého palca na nohe


Aké zvláštne. Verte, že aj tento cvik je pre tanečníkov dôletitý, ale aj zvláštne príjemný.


Postavte sa k stene, skrini alebo v našom prípade k posteli, položte chodidlo na plochu. Pomaly pokladajte nohu dole po ploche až dokiaľ nebudete pociťovať ťah v úseku spodnej časti chodidla.




Opísala som vám 4 cviky pre zobudenie tých miest, ktoré ako tanečníci používate a na ktoré nesmieme v tejto dobe zabudnúť. Samozrejmosťou sú cviky, ktoré vám Isavela ukáže aj na ďalších fotkách. Každý mažoretkový utorok a štvrtok začína týmito cvikmi.


Natiahnutie krku a ramien. Bez týchto cvikov ráno nevstanem.



A keďže je to predse len mažoretka, potrebuje si natiahnuť aj zápästia, aby nedošlo k zraneniu. Rovnako tak kotníky. Pri naťahovaní kotníkov krúžením som hrala praskaciu symfóniu. Asi pridám k rannej rutine v posteli (poznámka do denníčku). A nakoniec ešte nejaké natiahnutie chrbáta.
Po celý čas sme mali otvorené okno - pre čerstvý vzduch - a fľašku s čistou vodou. Dôležitá súčasť domáceho cvičenia, nezabúdajte ťe lockdown sa na okná nevzťahuje. Tie majte otvorené a telo sa najlepšie prečistí a odpočinie s čistou vlažnou vodou. Myslím si, že sme sa spoločne zahriali, zasmiali a ja som sa ešte aj naučila nové zostavy mojej dcéry. Zároveň so msa uistila, že ja sa mažoretkou určite nestanem.

Výsledok domáceho cvičenia?

Nepocítite zmenu. Teraz ste sa asi začudovali, ja viem, ale myslím to ta, že keď sa vrátite späť do školy, telocviční, na sály a do divadiel, vaše telo nepocíti fakt, že niekoľko mesiacov necvičilo na svojom známom mieste. Nepocítite, že ste unavená, stuhnutí, alebo ubolení. Budete pokračovať tam, kde ste pred týmto nepekným obdobím skončili. Vy, alebo vaše malé ja.

Najnovšie produkty

Video

Instagram