Ako má v lete regenerovať tanečník, ak to s tancom myslí vážne?

Vedeli ste, že to, čo robíte počas letných prázdnin, môže byť základným predpokladom pre to, ako bude vyzerať najbližšia tanečná sezóna? Vrcholoví športovci a umelci vedia, že aj prestoje počas roka v podobe prázdnin, sviatkov, dovoleniek musia byť starostlivo rozdelené do niekoľkých etáp. A najčastejšie to vyzerá takto:

  1. odpočinok
  2. cross-tréning
  3. predsezónny nárast

Ak to s tancom myslíte vážne, myslite na to aj v najbližších týždňoch. Takto strategicky nastavený harmonogram zníži šance na zranenie a zlepši dosiahnutý výkon v novej sezóne.

1 - týždeň po sezóne

Odzvoní poslednému tréningu a vy šmaríte zapotené tréningové veci do kúta, dáte nohy na stôl a najbližšie týždne už neriešite. Poviete si: ,,Konečne koniec.’’ Presne takto by to vyzerať nemalo.

Zotavenie

Áno, po konci sezóny dajte telu maximálny odpočinok na regenerácciu a oddych. Dlhší spánok a starostlivosť o zdravé jedlo je základ. Počúvanie hudby, čítanie kníh, prechádzka, či domáce práce, aj to sú spôsoby ako oddychovať.

TIP: Nezabudnite sa ešte predtým postarať o svoje tanečné potreby. Ako nato popisuje tento článok.

Tanec

Dajte si totálnu prestávku od tancovania a nebojte sa, techniku a pohyby vaše telo za týždeň nezabudne. Takáto prestávka umožni vášmu telu a mysli obnovu, opravu a aj liečenie. Celé vaše telo to potrebuje, dokonca aj imunitný systém.

Posilnenie a regenerácia

Súčaštou voľna nemá byť len spánok, ale aj každodenné aktivity, ktoré regenerujú svaly a jemne naťahujú šľachy. Hovoríme o jóge, masáži, welness a meditácii. Cieľom týchto činností je nielen obnoviť stabilitu a silu svalov a kĺbov, ale dodať im aj blahodárne upokojenie, zbaviť ich napätia, preťaženia a stresu.


2-4 týždeň po sezóne

Stred dovolenky využi na to, aby si poskytol svojmu telu iný typ pohybu a športu, ktorým sa počas roka intenzívne nevenuješ. Účelom toho je zabrať na slabých miestach, ktoré boli počas roka zanedbávané a postupne telo rozpohybovať.

Kardio cvičenia

Odporúčania hovoria o 20-40 minútach kardia štyrikrát týždenne. Hovoríme najmä o behu, bicyklovaní, turistike, plávaní, či napríklad veslovaní. Nájdi si čas na tieto cvičenia a použiť môžeš aj metódu krátkych nárazových tréningoch s vysokou intenzitou. Zlepší sa tvoj kardiovaskulárny systém a dýchanie.


Silové cvičenia

Pri silových cvičeniach sa formuje vaše telo, výrazne sú namáhané partie a i keď sa má začať s menšou váhou, tak stačí jeden zlý pohyb a ten vás môže stáť veľa. Nezanedbajte správnosť prevedenia každého cvičenia, preto na tréningy nechoďte bez asistencie odborníka.


Strečingové cvičenia

Či už to je pred kardiom alebo silovým cvičením, strečing by mal byť ich súčasťou pred aj po cvičení. Príprava tela, naťahovanie svalov a zväčšovanie rozsahu pohybu zamedzuje zraneniam, zlepšuje výkon a je priamo naviazané na všetky pohybové aktivity tanečníka a športovca.

NEZABUDNI: Kdekoľvek v lete budeš, vytiahni foťák, zachyť svoju tanečnoôpohybovú momentku a pošli nám ju do letnej súťaže Tancuj okolo sveta, v ktorej hráme o skvelé ceny v hodnote 1000 €.

5-8 týžden po sezóne

Crossfit

Je čas pustiť sa späť do práce a zaradiť si do svojho harmonogramu tzv. crossfit, čo je intenzívny intervalový tréning, ktorý vďaka krátkym opakovaniam posiľňuje silu, koordináciu, rovnováhu, výdrž, výbušnosť a odolnosť pre srdcovo-cievný systém a dýchanie. Ak sa pýtate, čo je crossfit, tak si predstavte striedanie jednoduchých funkčných pohybov ako sú zhyby, drepy, beh, vzpieranie, či gymnastika.


Tanec

No a to najdôležitejšie na záver. Je čas postupne zvyšovať tanečné hodiny a tancovať toľko, aby ste sa postupne približovali počtu hodín, ktoré tancujete počas sezóny, aby si telo zvyklo a opäť nabehlo do režimu, ktoré vás čaká počas roka.


Najnovšie produkty

Video

Instagram