Dôležité pravdy zo života tanečníka, o ktorých ste nevedeli.

To, čo vidíte na pódiu je síce fascinujúce, ale neodráža to úplne celú realitu, ktorá sa deje v zákulisí. Muži a ženy, ktorí trávia svoj čas skákaním a točením sa pre naše potešenie obetujú pre tanec viac, ako si ktokoľvek dokáže predstaviť.

Po prečítaní niekoľkých rozhovorov s elitnými sólistami a členmi tých najväčších umeleckých zborov a dlhých rokoch prežitých v tanečnom prostredí som pre vás pripravil nasledujúci zoznam 10 právd zo života vrcholového tanečníka.

  • Záber

Sú tanečníci, ktorí dávajú sedem predstavení týždenne, v piatich rôznych baletoch, či iných predstaveniach a kostými si niekedy menia počas prestávky, aby stihli tancovať dve rôzne role.

  • Rutina

Ranný tréning, nekonečné skúšky predstavenia, kostýmová skúška, fyzická terapia, vlasy, make-up a opäť tréning. Dvanásť hodinový pracovný deň je bežná súčasť života profesionálneho tanečníka.

  • Extrém

Sedem predstavení počas jedného víkendu. Niektorí tanečníci takto vystupujú v rozpätí piatkového večera, až nedeľného popoludnia a potom cez týžďen okrem tréningov zvládajú ďalšie predstavenia.

  • Rivalita

Tanečné skupiny sa javia rodinnou atmosférou, častokrát je to však boj o pozície a postavenie na parkete. Našťastie to na konci dňa skončí pri súdržnosti medzi tanečníkmi, keďže každý zo skupiny prežije maximá svojich pádov a výšok.

  •  Plat

Podľa baletného zboru New York Times je priemerný plat tanečníka v zbore medzi 1100 - 2100 $ týždenne v závislosti od skúsenosti a zmluvy. Na Slovensku to je samozrejme podstatne menej a iba vášeň a radosť z tanca udržiavajú tanečníkov pri tom, aby to robili. Peniaze to určite nie sú.


  • Nebezpečné

Tanec na vrcholovej úrovni možno radiť k nebezpečnému druhu umenia. Zranenia na dennej báze a návštevy terapeutou medzi tanečnými hodinami. Kariéra tanečníka končí v bolestiach a pri vážnych deformáciách.

  • Všetci spolu

Každý tanečník vie, že v tanečnom zbore, či skupine málokedy máte vlastnú šatňu. Pridelia vám skrinku, vešiak, poličku, zdieľate lavičku a aj zrkadlo. Avšak aj napriek tomu sa dbá na to, aby každý mal dostatočný osobný priestor.

  • Diéta

Človek by si myslel, že baletní tanečníci a tanečnice držia špeciálnu diétu. Ak sa to vyslovene nevyžaduje, tak ich každodenný fyzický výkon je dostatočný na to, aby si mohli dopriať jesť to, čo si zmyslia.

  • Zadné vrátka

Tanec nie je jediné živobytie tanečníkov. Každý z nich vie, že sa to nedá robiť večne a tak tí, ktorí nemajú ambície sa stať choreografmi, režisérmi, či trenérmi si budujú svoje zázemie aj v iných oblastiach.

  • Obeta

Tak ako to býva zvykom, úspech a profesionalita v určité oblasti si berú svoju daň. Tanečníci, ako aj mmnohí iní umelci musia roky svojho života venovať kariére a tvrdým tréningom namiesto zábavy a rodiny.


Je skvelé sledovať, že aj napriek všetkému vyššie spomínanému vidíme po svete tisíce vášnivých tanečníkov, ktorí robia tanec a žijú tanec s naplnením, radosťou a maximálnym odovzdaním preň. Životný príbeh týchto tanečníkov nie je smutný, je v prvom rade o láske a šťastí k tomu, čo robia.

Najnovšie produkty

Video

Instagram