Pozor na to čo pijete. Môžete si skôr ublížiť ako uhasiť smäd.

Tanec a smäd idú ruka v ruke! Všetci vieme, že doplňovanie pitného režimu je dôležité, ale nemali by ste piť čokoľvek. Ak si vážite svoj tanec a svoje zdravie je dôležité zvoliť správne nápoje na uhasenie smädu. Všeobecne platí, že väčšina nápojov je v poriadku. Avšak, niektoré môžu mať vážne zdravotné následky a je potrebné sa im vyhnúť. Tu prinášame zoznam:

Energetické nápoje

V USA FDA vyšetruje hlásené úmrtia a zranenia spojené s týmito kofeínovými bombami. Ďalej sa zvažuje akčné obmedzenie energetických nápojov na základe klamlivej reklamy. Jeden energetický nápoj má zhruba rovnaké množstvo cukru ako 30 Jelly beans cukríkov. Ide iba o nárazová "energiu", ktorú dostanete. Tá nie je ani tak z cukru, ale z kofeínu, pretože v každej plechovke je od 200-350 mg kofeínu.

Skutočná tanečná energia prichádza iba vtedy, ak jete a metabolizujete skutočné jedlo. Vysoká hladina cukru v energetických nápojoch robí krátky výbuch rýchlo uvoľnenej energie, vďaka kofeínu, ktorý stimuluje centrálny nervový systém. Iste, trochu kofeínu je v poriadku a môže vás urobiť čulejším. Avšak, prebytok kofeínu každý deň vytvára u tanečníkov vyššie riziko zranenia z troch hlavných dôvodov:

  • Kofeín potláča chuť do jedla a to Vás robí nervóznym
  • Energetické nápoje vedú k zvýšeným stratám tekutín z tela, ktoré sa prejavujú únavou a zlou stabilitou
  • Energetické nápoje a iné nápoje s vysokým obsahom kofeínu sú často kyslé, čo môže viesť k zvýšeným stratám vápnika z kostí, tým k vyššiemu riziku únavových zlomenín 

Šťavy, prášky a šejkre s nadmernými dávkami vitamínov

Všeobecne platí, že telo nevstrebáva živiny dobre, keď sa berú v neprirodzene vysokých dávkach naraz. Naše telá vstrebávajú živiny najlepšie, ak boli získané z ozajstného jedla, pretože potraviny obsahujú ďalšie faktory, ktoré

pomáhajú vitamíny vstrebať. Tanečníci by mali užívať rôzne vitamínové doplnky s opatrnosťou, vrátane nápojov obsahujúcich tieto doplnky.

Vitamíny skupiny B sa často pridávajú do džúsov a energetických nápojov. Ale len veľmi málo ľudí skutočne trpí nedostatkom vitamínov skupiny B. Vitamíny B samy o sebe vám energiu nedodajú. Tú dodávajú iba sacharidy, tuky a bielkoviny.

Dávajte pozor aj na práškové nápoje s vitamínom C. Človek zvyčajne potrebuje 45-85 mg vitamínu C za deň, nie 1000mg!  Takýto vitamín C je iba vo forme kyseliny askorbovej, ktorá ak je užívaná vo vysokých dávkach má za následok stratu vápnika z kostí a tým riziko únavových zlomenín .

Niektoré doplnky sú v poriadku a môžu byť potrebné. Vitamín D, napríklad, je ťažké dostať zo svojho jedálnička a tanečníci nie sú vždy na slnku. Takže doplnenie na hranici 400-600 IU je prospešné, nie viac! Vitamíny D v extrémne vysokých dávkach môžu byť toxické.                                                              

CAPEZIO INFUZE H2O FĽAŠA

Sladené nápoje

Tanečníci si nemôžu dovoliť piť prázdne kalórie. Veľa limonád, čajov a štiav môže mať viac cukru ako vrece cukríkov. Takzvané diétne alebo nápoje bez cukru majú umelé sladidlá, ktoré môžu byť až 600-krát sladšie ako bežný stolový cukor. Iba menia naše vnímanie sladkého pomocou zmeny vnímania chuťových receptorov v ústach. Tak postupne môžeme stratiť sladkú radosť z letnej jahody alebo v zime z mrkvy.

Cukrové alkoholy (xylitol, sorbitol, atď.) sú tiež nízkokalorické, ale pri vyššej konzumácii môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a plynatosť. Dokonca aj tzv. prírodné sladidlá sú chemicky vyrábané. Nenechajte sa zmiasť termínom "prirodzené"... úplne nezmyselné. Tieto môžeme dostať v prírodnej forme iba pokiaľ ide o mäso, kurča...

Ženy, ktoré pravidelne pijú sladké nápoje, môžu mať vyššie riziko srdcových ochorení a mŕtvice, a to aj v prípade, že nemajú nadváhu. Sladké nápoje sú faktorom, ktorý ovplyvňuje veľkosť pása ženy, aj keď jej váha zostane rovnaká. Len malá zmena pitného režimu môže urobiť veľký rozdiel vo veľkosti obvodu ženského pása.                                                                                                                                                                                                   

 

 

Zdroj informácií : 

Malinauskas BM et al.  A survey of energy drink consumption patterns among college students. 2007  www.nutritionj.com/content/6/1/35www.nytimes.com/2012/11/16/business/scrutiny-of-energy-drinks-grows.html FDA Investigation into adverse effects of energy drinks. ufts University Health and Nutrition Newsletter 2013.

 

Najnovšie produkty

Video

Instagram