Ako vybrať baletné cvičky

Mnohí z vás máte úplne jasno v tom, aké baletné cvičky, alebo piškoty kúpiť. Či už pre svoje dieťa alebo pre seba. Ak nie, prečítajte si tento článok. Budem stručná a výstižná, dúfam.

Štýl tanca, na ktorý sa baletné cvičky používajú, kladie dôraz na techniku. Výber vhodnej cvičky je nesmierne dôležitý. Napomáha k naučeniu sa správnej techniky.

Baletné cvičky môžeme rozdeliť na cvičky pre deti a pre dospelých. Tu ide najmä o číslo topánky. 

Potom tiež pre začiatočníkov a pre pokročilejších tanečníkov. Tu záleží, okrem iného, od podošvy.

Celá podošva (full sole) je určená pre začínajúcich tanečníkov. Siaha od prstov až po zadnú časť piškóty. Noha v nej má väčšiu oporu. 


Rozdelená podrážka (split sole) – je vhodnejšia pre pokročilých tanečníkov. Umožňuje väčšiu flexibilitu. 

Baletné cvičky sa vyrábajú z 4 základných materiálov. Tie môžu byť kombinované s ďalšími materiálmi, ktoré prinášajú nové výrobné technológie. Mám na mysli hlavne materiály, ktoré zaručujú elasticitu cvičiek po celom chodidle.

Základné materiály: 

  •          Plátno (canvas)
  •          Koža (leather)
  •          Satén (satin) 
  •       Stretch materály

Plátené cvičky beriem ako úvodný level a najčastejšie používané.

Saténové baletné cvičky sa používajú spravidla na predstavenia. Ich údržba je náročnejšia. Samotný materiál je „šmykľavejší“.

Kožené vydržia dlhšie, sú veľmi príjemné na použitie no aj ich cena je vyššia.

V súčasnosti viacerí výrobcovia začali uvádzať na trh cvičky z materiálov strečových, elastických, prípadne sú tieto strečové materiály „vsadené“ do určitej časti piškóty. Tento materál najlepšie sadne na nohu je azda najpríjemnejší.

Pokiaľ budete na vážkach a neviete sa rozhodnúť, pre ten či onen materiál,  určite vás usmerní aj váš tanečný pedagóg.

Ako správne vybrať baletnú cvičku?

Pri ich výbere nepostupujeme klasicky ako pri výbere topánok, ktoré bežne nosíme. Vyberte si materiál, z akého majú byť cvičky.  Podľa potreby alebo doporučenia tanečného pedagóga.

Prsty by mali byť vždy na konci prednej časti cvičky, bez žiadneho extra miesta v zadnej časti a po jej
stranách. Po stranách býva u piškót gumička, a to jedna, alebo dve. Buď sú našité alebo si môžete gumičky prišiť k cvičke podľa svojej potreby.


Cvička má sedieť „ako uliata“. Príliš veľa zbytočného miesta neukáže prepnutie špičky (nohy) – stráca sa „oblúk“, ktorý by tam mal byť J a mal by byť viditeľný aj pre tanečného pedagóga. Ak cítite, že máte v baletnej cvičke viac miesta, vyskúšajte o číslo menšie.

Rovnako je veľmi dôležité aby prsty neboli stiahnuté, v prvej pozícii alebo v druhej si urobte plié. Mali by ste s nimi vedieť pohodlne hýbať.  Tiež v zadnej časti cvičky nesmie byť žiadna „bolesť“.  Ak cítite akékoľvek stiahnutie, skúste o číslo väčšie.

Jednoducho, musia byť pohodlné. 

 AKTUÁLNU PONUKU TANEČNÝCH CVIČIEK POZRITE TU

Najnovšie produkty

Video

Instagram