Ako správne vybrať topánky na step?

Ahoj, volám sa Igor Bezdieniezhnykh, som niekoľkonásobný majster a vicemajster Českej republiky, majster Ukrajiny, majster Ruska, majster Európy, majster a dvojnásobný vicemajster Sveta v stepe. Momentálne učím na konzervatóriu "Taneční centrum Praha" a tiež pôsobím ako lektor/choreograf v "Tap Academy Prague".

Viac sa o mne môžete dozvedieť na instagrame @Dr.Tap  prípadne FB profil Igor Bezdieniezhnykh. 





Rád by som sa s vami podelil o moje skúsenosti s výberom tých najlepších topánok na step. 

Step (TAP Dance) -  tanečný štýl, v ktorom ide prevažne o umenie vytvárané plieškami na topánkach tanečníka (stepkách). Tanečník stepu je prakticky tanečník i muzikant zároveň, pretože ako hudobný nástroj používa svoje nohy na vytvorenie najrôznejších rytmov a zároveň sa plynule pohybuje. Začiatok histórie stepu spadá do obdobia prvých černošských náboženských zhromaždení. Step patrí k prvým jazzovým tancom. Vznikal v amatérskych pomeroch koncom 19. storočia a vyvíjal sa s jazzom a to i omnoho skôr, než došlo k jeho samotnému pomenovaniu. Pôvab rytmických úderov našiel obľubu u širokých más amerického ľudu a zaistil stepu popularitu na ďalšie stovky rokov.

 
Pokiaľ sa chcete naučiť stepovať, berte stepky ako dôležitý základ pre výuku. Topánky majú špeciálne kovové pliešky, vďaka ktorým tvoríte originálny zvuk, a preto je dôležité si správne vybrať vhodný typ.
  


Stepky môžeme rozdeliť na profesionálne a amatérske. Rozdiel medzi nimi je hlavne vo vrstve a v materiáli podrážky. 

  •  Profesionálne stepky majú podrážku zloženú z 2 až 3 vrstiev, z ktorých jedna býva spravidla drevená.
  • Amatérske stepky sú vzhľadovo nižšie a podrážka sa skladá väčšinou z jednej vrstvy plastového, koženého alebo tiež dreveného materiálu. 



     

Podľa pohlavia môžeme deliť stepky na Unisex, dámske alebo dievčenské

  • Unisex sú vhodné nielen pre mužov, často sú používané dámami. Vyznačujú sa zaväzovaním na šnúrky a nižším širokým podpätkom. Profesionálne stepky majú podpätok široký, o niečo málo vyšší než amatérske. 


  • Dámske vychádzajú z dámskych strihov topánok. Podobajú sa charakterovým topánkam. Oproti unisex štýlu sa vyznačujú vyšším tenším podpätkom a spravidla sa zapínajú na pracku. 




  • Dievčenské stepky  sú topánky pre malé tanečnice, ktoré snúbia detský dizajn s funkčnosťou stepu. Potešia malé stepárky i ich rodičov.


Topánky na step, ktoré sú vyrobené z mäkkej kože sa majú tendenciu roztiahnuť, a preto pri výbere veľkostí by ste ich mali kupovať presne na dĺžku chodidla. U ostatných materiálov, ktoré povolia menej, doporučujem kúpiť mierny nadmerok 2-3 mm. 


 Pre začínajúcich stepárov doporučujem vyberať najprv z ponuky amatérskych topánok, ktoré sú i lacnejšie a časom prejsť na profesionálne. Na základy stepu tie amatérske budú stačiť. 


Na topánkach sa používajú pliešky pod špičkou a pätou, ktoré slúžia k vytvoreniu potrebného úderu, vďaka ktorému tvoríte rytmus. V stepe používame údery špičkou, pätou alebo naraz, pre hlasný "akcent". Zvuk tvorený špičkou alebo pätou nie je rovnaký. Je to obrovský rozdiel ako vzhľadovo pri pohybe, tak aj rytmicky. Pliešky doporučujem vyberať rovnakej značky výrobcu ako je tanečná topánka. Pokiaľ si vyberiete stepky značky Capezio, alebo Bloch, vyberajte tak i pliešky. 




Pokiaľ si kupujete topánku a pliešky zvlášť, tak si ich môžete jednoducho namontovať. Budete na to potrebovať šroubovák a trošku zručnosti. Pliešky majú spravidla rovnako ako topánka 3 - 4 diery pod špičkou a 3 -4 pod pätou. Pliešok stačí priložiť na správne miesto a namotovať šrouby, tým pliešky pevne zafixujete. Dôležitá je i následná kontrola dotiahnutia šroubov aspoň jeden krát za mesiac, aby sa vám neuvoľnili, šrúbok nevypadol a pliešok sa svojvoľne na topánke nepohyboval.   



Topánky na step vám vydržia podľa toho ako často ich budete používať. Amatérske stepky vydržia približne 1-2 roky pri miernom a opatrnom používaní. Profesionálne stepky vydržia 1 až 1.5 roka vzhľadom k veľkej záťaži a častému používaniu.  


Pokiaľ vám noha ešte rastie, doporučujem vybrať lacnejšie topánky, ktoré dobre poslúžia na kratší čas. 

 

U profesionálnych stepkách POZOR , spravidla sa používa hrubšia koža. Je tvrdšia a nemá tendenciu značne povoliť. Z toho dôvodu u profi stepiek doporučujem kupovať topánky s miernym nadmerkom cca 5mm. 

Potrebujete poradiť s výberom? Pozrite sa do kategórie topánky na step, alebo nám zavolajte +421903629230.  

Najnovšie produkty

Video

Instagram