7 najčastejších chýb pri výbere baletnej špičky

Ako spoznáme na prvý pohľad, že baletná špička nie je tá správna ? 

 Vyznať sa v spleti rôznych modelov baletných špičiek od rôznych overených výrobcov môže byť zložité....

Uvedieme teraz niekoľko príkladov, podľa ktorých poznáte, že tie, ktoré skúšate nie sú pre Vás tie pravé..

1.       Vykrivená stielka – twisting shanks

Ak stojíte na point a stielka je nakrivo, smeruje na stranu a nie je pekne rovná, v línii chodidla, môže to znamenať, že box špičky je príliš úzky a chodidlo do neho nezapadne správne. Potom skúste širší box – buďto v danej veľkosti, alebo veľkosť napr. o pol čísla menšiu, ale so širším boxom.



2.       Vyzúvanie päty

Tento problém môže poukazovať na to, že sú špičky veľké alebo naopak malé (to poznáte hlavne pri demi-plié, päta padá dolu).  Padanie päty sa môže odstrániť i modelom, ktorý má pätu zvýšenú, alebo ak nevyhovuje iný typ špičky (sme spokojní s boxom, veľkosťou, stielkou..), prišijú sa pomocné gumičky, ktoré kĺzaniu zabraňujú.



3.       Kosoštvorcová špička

Ak stojíte v prvej pozícii celým chodidlom, špička vyzerá dobre. Ale pri postavení na point vyzerá v časti priehlavku ako kosoštvorec. V tom prípade to znamená, že sú špičky buďto úzke alebo je box v dolnej časti veľmi zúžený. Niekedy tento problém vyrieši i model špičky s vyšším profilom, ak je nárt vysoký alebo chodidlo širšie a pevnejšie. Nízky profil je výborný pre udržanie úzkeho chodidla v boxe, aby sa nekĺzalo dolu, do boxu.
Ak máme chodidlo s vysokým nártom a vezmeme si špičku s nízkym profilom, nárt pretŕča neprirodzene nad lem a vytvára tak esteticky bublinu na pointe.



4.       Neviete sa postaviť cez plôšku na pointe

Tento problém sa vyskytuje hlavne u začiatočníkov, ktorí ešte nemajú prepracované a pevné chodidlo, učia sa techniku správneho postavenia sa na point. Vysoký nos a typ špičky, ktorá má tú vlastnosť, že pomáha vyhupnúť sa na point celý problém zhoršujú. Riešením je nižší nos alebo mäkšia stielka, avšak s dostatočnou podporou celého chodidla.



5.       Noha sa pri postavení na point trasie, stojí mierne na boku 

Tento problém môže byť i nebezpečný a môže viesť i k stresovým situáciám, zlomeninám. Zvyčajne to znamená, že potrebujete baletnú špičku s pevnejšími krídlami pre lepšiu podporu. V niektorých prípadoch neprejdete cez plôšku špičky, je vhodné potom nájsť rovnováhu medzi boxom s dostatočnou podporou (pevnejšie krídla, pevnejší box) a mäkšou stielkou.

6.       Nadmerná bolesť prstov

Môže znamenať, že box je príliš úzky a prsty sú v ňom natlačené, možno sa až prekrižujú, čo spôsobuje nadmerné trenie kĺbov. Alebo naopak, box je príliš široký, má príliš vysoký profil a vy prepadnete úplne dolu a cítite tlak na prsty, nechty. Riešením tohto problému je širší box, alebo hľadanie iného typu boxu. 

7.       Halux

Pokiaľ máte chodidlá s haluxom, zúžený box špičky môže tento problém ešte viac prehĺbiť. Riešením je používanie oddeľovačov prstov, ktoré vyrovnajú veľký palec a zároveň výber širšieho, napr. i štvorcového boxu baletnej špičky.



 

Nájsť správny tvar a veľkosť baletnej špičky je dôležité nielen pre komfort, ale tiež je to predpoklad, že techniku tanca na špičkách budete robiť správne. Príliš malé veľkosti sú rovnako nesprávne ako príliš veľké – oboje vás bude vzďaľovať od dobrého výkonu. 


Najnovšie produkty

Video

Instagram