20 vecí, ktoré by si určite nemal povedať svojmu lektorovi

Je strašne veľa vecí, ktoré môžete povedať svojmu tanečnému lektorovi, ale niekedy je dobré mať zoznam ako tento, ktorý vám odpovie na vaše obavy skôr, než otázku položíte.

Toto je zoznam, vďaka ktorému dostaneš vopred odpovede.

1. Moje nohy sú obe ľavé.

Vedci dokázali, že to nie je pravda. Vo veľkej časti prípadov je to len o tom, že treba viac trénovať a pracovať na tanečných zručnostiach intenzívnejšie.

2. Unavujú ma tí noví šudenti.

Nebolo to tak dávno, keď ty sám si bol/a novým študentom. Necítil si sa vítaní alebo prijatí? Spomeň si aké to bolo a nedávaj pocítiť niekomu to, čo tebe nebolo na začiatkoch príjemné.

3. Vy nám vôbec nehovoríte o vašom osobnom živote.

Tanečný lektor je od toho, aby ti pomohol dosiahnuť umelecké ciele, čo najefektívnejším spôsobom. Je to jeho priorita a gro jeho práce. Zdieľanie jeho osobného života je v tomto procese vedľajšie.

4. Počul som, že inde majú lacnejšie poplatky za tanečné lekcie.

Nech sa páči. Treba ísť vyskúšať. Toto je škola, v ktorej platia tieto pravidlá a vedenie dobre vie, prečo takéto pravidlá zaviedlo. 

5. Ako je možné, že celebrity v Česko-Slovensko má talent urobia tanečnú show za jeden víkend a my nie.

Za prvé, v televízii vidíš zostrihané zábery a nemôžeš vedieť, kedy bola show pripravovaná a ako dlho im to trvalo a za druhé, v prípade tanečných ,,celebrít,, sa jedná o špičkových tanečníkov zvyknutých pracovať efektívne, nárazovo a dynamicky.

6. Prečo netancujem ako ten druhý tanečník?

Vieš si predstaviť, že by všetci tancovali rovnako? Originalita, nápaditosť, osobný prejav, to všetko by zmizlo z povrchu umeleckého a tanec by sa stal strohou a chladnou kópiou jedných s druhými.

7. Povedal si, že to pôjdeme už len raz.

Máš pravdu, to som povedal. V slovníku tanečného lektora znamená ,,ešte raz,, skutočne ,,ešte raz,, dovtedy, kým práca nie je hotová tak, že s ňou lektor bude spokojný.

8. Naučte ma to, čo som videl na Youtube.

Inšpirácia je super, ale tanečníci, ktorí zverejnia video na Youtube zrejme dlho pracovali na tom, aby podali taký výkon, ktorý teba prinútil k tomu, chcieť tancovať ako oni. Pracuj aj ty, aby si aj ty raz svojim výkonom inšpiroval ostatných.

9. Môj predchádzajúci učitel hovoril niečo iné.

Skús v práci povedať svojmu šéfovi, ako super bolo v predchádzajúcej práci. Je to trochu nevhodné. Ako každá práca a prostredie sú iné, tak aj spôsoby učenia jednotlivých lektorov.

10. Mohli by sme tancovať len tento tanec?

Ostatné ma nebavia. Tvoj tanečný lektor najlepšie vie, čo učí a prečo ťa to učí. Ver, že jeho skúsenosti by mali byť natoľko vysoké, aby nič čo ťa učí nebolo zbytočné a pomohlo ti k systematickému zlepšovaniu.

11. Vrátim sa na jar.

Jar ktorého roku? Prokrastinácia sa týka aj tanečníkov, no takto sa od cieľa len zbytočne vzdiaľuješ a všetko, čo si tancu obetoval sa stáva márnym.

12. Prečo ma neučíte toto?

Žiaľ, na tanečnej sále nie si lektorom ty. Platíš vzdelaného človeka, ktorý najlepšie vie, ako postupovať. Ak vydržíš, časom uvidíš, že tvoj lektor dobre vedel, čo robí.

13. Nebudem vystupovať, pokiaľ nebudem pripravený.

Nemaj obavy, tvoj lektor by ťa na vystúpenie nepustil, pokiaľ by si pripravený nebol. Účasť na vystúpení z teba dokonca spraví ešte viac pripravenejšieho umelca do ďalšieho obdobia.

14. Ostatní študenti mi povedali, že by som nemal…

Zváž, kto ti to hovorí. Takáto ‘’rada'' môže narušiť celú stavbu, ktorú učiteľ s tebou začal stavať. Ak amatér futbalista radí amatérovi futbalistovi, výsledkom je amatérsky futbal.

15. Tancovanie nie je pre mňa.

Sú veci, ktoré ti idú lepšie? Samozrejme. Či už by si sa rozhodol pre profesionálne tancovanie alebo iba príležitostné, hýbať by si sa mal, pretože tanec so sebou nesie aj to, čo na prvý pohľad nevidíš.

16. Na tanec nemám čas, mám veľa práce.

Jedným z dôvodov prečo by si mal tancovať je práve to, že máš veľa práce. Raz za čas vyjsť medzi ľudí a rozhýbať kosti býva častokrát motorom k ešte vyššej pracovnej produktivite.

17. Ja už tancovať viem, naučte ma niečo lepšie.

Tanečníci, ktorí vravia, že už tancovať vedia a požadujú vedieť nejaké špeciálne kaskadérske tanečné kúsky sú častokrát tí, ktorí potrebujú ešte viac trénovať.

18. Ja to budem trénovať doma.

Super prístup, ak to neovplyvňuje tvoj výkon na tanečnom tréningu. Platíš si hodinu a lektora práve od toho, aby si mal v pohybe dostatok priestoru a aby ti mal kto poradiť, čo vylepšiť.

19. Ja si dám prestávku.

Ak to priamo neohrozuje tvoje zdravie, daj si prestávku až po tréningu. Ten najväčší pokrok v takmer každej oblasti sa dostaví práve v tých najťažších a najvýkonnejších momentoch.

20. Ja ….

... dalo by sa takto pokračovať, ale verím, že si z tohto článku dostatočne pochopil to, že v záujme tvojho trénera je v prvom rade vychovať dobrého tanečníka a aj človeka. 


Na záver si odľahčíme atmosféru videom, ktorý ti naznačí ďalšiu z tém, ktoré sa ti zídu. Tou je to, ako by si sa na tréningu nemal správať.


Najnovšie produkty

Video

Instagram