Ako si vybrať tanečné sneakery?

Sneakery – dancerky -  tanečné tenisky

Sneakery patria k jednej z najobľúbenejších kategórií. Používajú ich tanečníci rôznych tanečných štýlov. Od ľudoviek, cez disco, fitnes, zumbu, spoločenské tance, no sú s obľubou využívané učiteľmi tanca.

Najprv by sme si  mali vybrať, či potrebujeme nízke sneakery, alebo strih vysoký siahajúci ku kotníku. Pravdupovediac, modelov vysokých sneakerov sa vyrába menej. Radi ich majú chlapci i dievčatá, ktorí tancujú ľudovky. Mäkký materiál pri kotníkoch tlmí silu zrazov, ktoré sú typické pre ľudový tanec a chráni tak kotníky. 




Dôležitá je i podrážka. Tá môže byť celá alebo delená.

  • Celá podrážka sa spravidla vyrába z kože (pričom päta je vyrobená z gumy). Tieto modely sú vhodné pre tanečníkov, ktorí potrebujú trošku lepší sklz, rotáciu. Najčastejšie si ich kupujú opäť ľudovkári a tiež pedagógovia.
  • Delená podrážka umožňuje krásne prepnutie chodidla. Vyrába sa buďto z gumy, je stabilná a veľmi často žiadaná. Alebo je z TPU materiálu, ktorý je hladší a nezanecháva na baletizole stopy.
  • Niekedy býva predná časť gumenej podrážky potiahnutá látkou, ktorá sa časom opotrebuje. Tanečníci si túto látku zvyknú obstrihnúť. V podstate ide len o veľmi malý rozdiel oproti klasickej delenej gumenej podrážke. Modely s podšitou látkou a bez podšitia majú inak rovnaký strih.


Zvršok sneakerov je naozaj rôznorodý.

  • Plátený zvršok je pevnejší.
  • Sieťovaný zvršok (mesh tkanina) je priedušnejší.
  • Kožené sneakery majú dlhú výdrž.

Vo všeobecnosti vydržia dancerky (ak neberieme v úvahu, že rastie nôžka) 2-6 rokov. I preto sú možno tak obľúbené. Pri výbere veľkostí počítajte s tým, že sa majú tendenciu roztiahnuť o číslo, číslo a pol. Preto je vždy vhodnejšie vybrať si veľkosť, ktorá je tak akurát, presná. Je samozrejmé, že sa pri tréningu chodidlo spotí a sneakry sa pri pohybe náročnejšom ako je chôdza prispôsobojú. Pokiaľ chodidlo už nemá tendenciu rásť a kúpili by ste si väčšie sneakry, môžu sa roztiahnuť tak, že pri pohybe Vám o pár týždňov budú veľmi voľné. A to nie je dobré.

Základný materiál zvršku býva kombinovaný s napríklad kožou, česanou kožou, prípadne s umelým materiálom PU. Sneakery sa vyrábajú aj v rôznych farebných prevedeniach.


Výber sneakerov je široký, modely sa spravidla menia. Veríme, že si nájdete ten „Váš“ ...:-) 
 
 

Najnovšie produkty

Video

Instagram