Prečo robiť strečing a ako sa pripraviť na tanečný výkon?

Tanečníci, ktorí predvádzajú na pódiu doslova neuveriteľné, až nepochopiteľné kúsky akrobacie, skokov, piruet a švihov majú za sebou desiatky hodín koncentrácie, cvičení na kĺby a napínania svalov a šliach. Častokrát sa ide cez pot a slzy. Sú výnimky, ktorým flexibilita bola vrodená, no tých je málo. Rozhodli sme sa teda poradiť väčšine a začiatočníkom, ktorí si to musia odmakať.

Bez strečingu sa nepohneš

V tanečných školách je takmer pravidlom, že žiaci sú znechutení a znudení vždy, ak sa jedná o prípravu na tanečnú hodinu. Najmä nováčikovia očakávajú, že okamžite začnú tancovať, vystupovať a že budú vedieť hneď a všetko. A ak nevedia, je to chyba učiteľa, pretože namiesto tancovania sa podstatná časť hodiny venuje strečingu a tanečnej príprave.

Strečing pred, aj po tanečnom výkone

Na zvyšovaní rozsahu svojho pohybu jednoducho musíš pracovať. Je to neoddeliteľná súčasť, ktorá zvyšuje tvoje kvality a najmä ochraňuje tvoje zdravie a znižuje riziko úrazu. Nepripravený a nezahriatý tanečník, ktorý len tak nabehne na parket a začne dávať hoc aj jednoduchý výkon, riskuje vážne zranenie.

Tvoje telo si potrebuje na intenzívny a náročnejší pohyb zvyknúť, pretože doposiaľ bola prinajhoršom tvoja jediná fyzická aktivita telesná výchova v škole a aj to si polovicu času možno presedel. Ten lepší prípad sa týka tých, ktorí už majú za sebou istý druh športu alebo aktivity, ktorá si vyžadovala fyzickú prípravu. Tí hundrú omnoho omnoho menej, pretože už vedia.

Začni pomaly

Strečing je dlhodobé systematické pracovanie na svojom tele. Neočakávaj teda okamžitý pokrok. Pomalým tempom v jednotlivých cvičeniach vytváraj napätie na svoje svaly a tkanivá a akonáhle vieš, že toto je tvoje maximum a ďalej už cítiš iba nepríjemnú bolesť zastav sa v tom bode a pár minút zhlboka dýchaj. To je pre dané cvičenie na ten deň koniec. Garantujeme ti, že nabudúce tú maximálnu hranicu v tom cvičení opäť posunieš. Strečing ma zabrániť zraneniu, nie ho spôsobiť.

Priprav seba a priestor okolo seba

Podstatnú časť strečingu tvorí príprava pred ním. Vyvetraj si miestnosť, aby si prijímal čerstvý vzduch, priprav si fľašu čistej vody, uterák a maj na sebe pohodlné oblečenie. Ak máš dlhé vlasy, zopni si ich. Používaj pod seba podložku, aby bol podklad mäkkší, prípadne si neprechladol od podlahy a aby podlaha zbytočne neabsorbovala tvoj pot.

Pár základných cvičení, pri ktorých zapájaš veľkú časť svalov a šliach.

  • Šľachy pod kolenami

Sadni si na zem s nohami vystretými a takmer spojenými pred sebou. Ruky natiahni k špičkám nôh a uvoľni sa. V pozícií využívaj opakujúce sa pohyby flexu a pointu v špičkách. V maximálnej polohe ostaň niekoľko desiatok sekún a potom cvičenie opakuj.


  • Naťahovanie chodidiel

Cvičenie sa môže vykonávať v stoji, ale aj v hlbokom drepe. Stačí sa niekoľkokrát dvíhať s chodidlami zo zeme na špičky do tzv. relevé a v pozícií na špičkách ostať niekoľko sekúnd. Krásne budeš cítiť ťah na svoje šľachy alebo potom opačný pohyb, kde špičky prehýňaš smerom dovnútra a naťahuješ vrchnú časť chodidla.


  • Strečing pri tyči

Stoj smerom k tyči alebo v miernej diagonále k tyči. Drž sa baletnej tyče a zodvihni jednu z nôh a polož vystretú nohu na tyč a spodnú nohu drž vystretú. Po položení nohy sa rukami natiahni k špičke nohy, ktorá je na tyči. Nezabudni dýchať a držať pozíciu niekoľko sekúnd. Cvičenie opakuj.


  • Split cvičenia na slabiny a šlachy

Split v sede s nohami od seba, kde svoje telo s rukami pred sebou naťahujete smerom na stred alebo sa naťahujete k jednotlivým nohám zvlášť.

Split do strany, kde nohy tvoria šnúru. jedna noha je pred vami a druhá za vami a vy ťaháte svoje telo a hrudník s rukami pred sebou smerom k jednej z nôh. Hrudník sa pri týchto cvičeniach ťahá smerom k zemi a ruky čo najďalej pred seba. Nezabudnite vo svojom maxime dýchať, vydržať niekoľko sekúnd a cvičenie opakovať.

Split pri ležaní na chrbte. Tento cvik začínate v pozícií dvihnutých vystretých nôh vo vzduchu tak, aby medzi stehnami a podlahou vznikol 90 stupňový uhol, ale chrbát ostal na podlahe. Vystreté nohy pri členkoch prekrížite a potom nohy od seba rozťahujete na maximum. Tento pohyb opakujete niekoľkokrát.


  • Motýlik - rozťahuje kĺby

Cvik začína v sede, kde špičky sú spojené a kolená uvoľnené smerom k podlahe. Ťahajte kolená k podlahe, čo najviac to pôjde a v tomto bode by ste mali najviac cítiť svoje boky. Cvičenie si môžete sťažiť predklonom a ťahaním hrudníka smerom k špičkám nôh, pričom si zároveň tlačíte lakťami na kolená a tlačíte ich smerom k podlahe.


  • Mostík - posiľňuje chrbát

Ľahnite si na chrbát s pokrčenými nohami v kolenách, ruky vytočte tak, aby palce na rukách smerovali k ramenám a lakte boli pokrčené smerom k stropu. Po tejto príprave ťahajte svoje bruško smerom k stropu. Nezabudnite mať chodidlá a aj celú plochu dlaní a palcov celý čas na zemi. Hlavu majte pri pohybe hore zvesenú smerom k zemi. Cvičenie opakujte niekoľkokrát.



Strečing sa dá rozdeliť na stovky pohybov, ktoré pôsobia na oblasti ľudského tela zvlášť. Prosíme dbaj na to. Výrazne tým pomôžeš zlepšiť svoj výkon a aj svoje fyzické zdravie. Myslíme, že tieto cvičenia na začiatok úplne stačia. Na internete je nekonečné množstvo materiálu, ktorými sa môžeš inšpirovať, tak napríklad: 


Najnovšie produkty

Video

Instagram