Performance, prežiť alebo zdielať?

Ahoj tanečníci!

Žijeme v čase sociálnych sietí. Ja osobne som priaznivec Facebooku, Instagramu, Youtube, Twitteru ...... ale "odtiaľ potiaľ".

Minulý víkend som sa tešil na predstavenie jednej základnej umeleckej školy. Už vo foyer som videl niekoľko nedočkavých oteckov, mamičiek, babičiek, ale aj dedkov, strýkov, či tiet a ostatných fanúšikov mladých tanečníkov. :) Pohodlne som sa usadil v nádhernej sále. So začiatkom predstavenia ako prvá na pódium vstúpila pani riaditeľka, ktorá nezabudla upozorniť rodičov na to, aby si vypli svoje mobilné telefóny, alebo aspoň nastavili tichý režim. V tom momente som okolo seba videl šum - všetci si skontrolovali svoje mobily. Veď sme predsa slušné publikum.

A potom..........predstavenie sa začalo. KATASTROFA


Až do konca predstavenia som bol nervózny z toho, že som nič nevidel. Keď som dámu pred sebou slušne upozornil a poprosil, že cez ňu naozaj nič nevidím, odpoveďou bolo len: "Natáčam svoju dcéru." Na jej obranu však musím podotknúť - nebola sama.

Spomínam na svoju mladosť, kedy sa veľmi krátko po revolúcii dostali do Československa prvé videokamery. Dovolenka pri mori bez kamery sa stala nemysliteľnou. Aj ja som podľahol amatérskemu kamerovaniu, ktoré kompletne vyplnilo môj voľný čas strávený v cudzej krajine. Doma som si potom s radosťou pustil film o dovolenke, na ktorej som vlastne ani nebol. Kamerovanie mi ukradlo skutočný zážitok.

Spevák Robbie Williams sa v jednom rozhovore posťažoval : "Keď za mnou prídu fanúšikovia, chcú sa so mnou odfotiť. Urobíme si selfie, oni poďakujú a odídu. :( Nikoho nezaujíma čo si myslím? Nikto sa so mnou nechce porozprávať? Stačí im pridať na Facebook selfie s Williamsom?"

A teraz späť k téme. Prežívame, pociťujeme svoj život alebo ho zdieľame? Ja som na 100% za prežívanie. A tak by som chcel požiadať pani riaditeľku, aby na začiatku predstavenia povedala: "Vážení diváci, prosím, vypnite si zvonenie na vašich mobilných telefónoch a nenatáčajte si predstavenie. Prežívajte ho." Pretože spomienka možno skreslí udalosť, ale obohatí ju o osobný zážitok. A to je kúzlo spomienok.



Najnovšie produkty

Video

Instagram