Vedeli ste, že tanec pôsobí na váš mozog mnohými spôsobmi?

Tanec je často podceňovaný spôsob ako zlepšiť stav svojho zdravia a šťastia.

Tancovanie osamote alebo so svojimi priateľmi či partnerom nie je len zábavnou aktivitou vyhradenou na víkendy. Je to rozumná činnosť, ktorá má množstvo prínosov pre fyzické a psychické zdravie. Nové štúdie ukázali spojenie medzi častým tancom a neurologickým zdravím, ktoré vás zaručene prinútia ísť opäť na tanečný parket.

Pozrite sa na tieto tri veci, ktoré sa stanú vášmu mozgu a telu, keď budete pravidelne tancovať.

  • Tanec zlepšuje vašu neuroplasticitu

V novej štúdii vedenej Albert Einstein College of Medicine v New Yorku, ktorá bola publikovaná v časopise New England Journal of Medicine, merali výskumníci mentálnu ostrosť prostredníctvom starnutia sledovaním miery demencie. Štúdia bola zameraná na seniorov starších ako 75 rokov a toto meranie bolo vykonávané v priebehu viac ako dvoch desaťročí. Cieľom štúdie bolo zistiť, či fyzická aktivita mala akýkoľvek vplyv na duševnú alebo kognitívnu ostrosť.

Štúdia zistila, že väčšina telesných aktivít nemá žiadny pozitívny vplyv na duševnú ostrosť, okrem jedného: tanca. Pravidelné tancovanie skutočne znižuje riziko demencie o neuveriteľných 76 percent. Neurológ Dr. Robert Katzman vysvetľuje, že ľudia, ktorí často tancujú, majú väčšie kognitívne rezervy a zvýšenú zložitosť neurónových synaps. Tanec spôsobí, že mozog prepracuje svoje nervové dráhy, čo pomáha pri neuroplasticite.

Imagem

  • Tanec vás môže urobiť inteligentnejšími

Inteligencia je nejasný termín, ale jednoducho povedané, ak je vaša odpoveď na konkrétnu situáciu automatická, je všeobecne akceptované, že ide o inteligenciu. Inými slovami, keď mozog zvažuje rôzne a primerané reakcie na situáciu a cielene si vyberie jednu z týchto odpovedí, tento proces sa považuje za inteligentný.

Preto najlepším spôsobom, ako merať svoju inteligenciu, je uvedenie do situácie, ktorá vyžaduje rýchlu reakciu. Tanec je dokonalá aktivita na používanie a zdokonaľovanie vašej inteligencie, pretože sa budete neustále ocitnať v situáciách, ktoré vyžadujú rýchlu reakciu. Keď tancujete, musíte sa rozhodnúť, ako rýchlo sa pohybujete, akým spôsobom sa obrátite, ako sa mení rytmus skladby a podobne. Tanec často zvyšuje rýchlosť, s ktorou reaguje mozog na problémy a posilňuje vašu inteligenciu v procese.

Imagem

  • Tanec spomaľuje starnutie a zlepšuje pamäť

Čím zložitejšie sú vaše nervové synapsie, tým je zdravší váš mozog. Podľa Dr. Katzmana by ste mali robiť všetko, čo je možné, aby ste vytvorili nové neurónové cesty a tanec je skvelý spôsob, ako dosiahnuť tento cieľ.

Ako starneme, mozgové bunky umierajú a dráhy, cez ktoré vaše nervové synapsie putujú, sú oveľa slabšie. To je dôvod, prečo je rokmi ťažšie pamätať si mená. Pretože existuje len jedna neurálna cesta, ktorá vedie našim mozgom k týmto uloženým informáciám. Avšak, ak pracujete a trénujete svoj mozog na tom, že sa učíte nové vecí, ako napríklad tanec, môžete vybudovať nové cesty; ak sa jedna cesta z dôvodu veku stratila, môžete mať vybudovanú alternatívnu cestu pripravenú zabrať jej miesto.

Tak čo, kedy a kde sa najbližšie vidíme na parkete?

Najnovšie produkty

Video

Instagram